Helaas zijn twee van m’n drie kinderen (nog) niet dol op
eten. De oudste wil iedere week wel pannenkoeken. Bij broccoli, bloemkool of
welke groente dan ook, zeurt hij. Hij zeurt eigenlijk altijd. Hij wil niet eten
wat we eten. En eet uiteindelijk wel wat we eten. Soms pluist hij z’n eten uit.
Hij lust geen maïskorrels en als die er onverhoopt toch tussen zitten, gaat hij
ze er tussen uit plukken en op de rand van zijn bord leggen. De middelste is
m’n Bourgondiër. Hij eet van jongs af aan al met vork en mes, waar m’n oudste
en m’n jongste met hun handen eten. En hij eet alles. Hij eet (bijna) altijd
zijn bord leeg en hij moppert nooit. Sterker nog! Hij is ’s morgens al benieuwd
wat er ’s avonds gegeten wordt. Hij kan zich verheugen op ‘Kip Tandoori’,
andijviestamppot met uitgebakken spekjes, spaghetti met verse spinazie,
broccoli met aardappels en een kipschnitzel, spaghetti bolognese… Hij vindt het allemaal lekker. Als het eten
op tafel staat, gaat hij zitten, pakt zijn bestek en eet zijn bord leeg, zonder
een woord te zeggen. Eten is zeg maar echt zijn ding. De jongste at best toen
we hem nog Olvarit potjes gaven, zo tussen de zes maanden en een jaar. Daarna
kwam de klad er in en dat is nu nog het geval. Moeilijk doen we niet. Hij mag
met zijn handen eten, hij mag er een troep van maken en hij mag het niet lusten.
Over de dag krijgt hij voldoende binnen, want brood en fruit lust hij graag en
ook best veel.
Ik kook dus graag. Maar… ik zou het er wel anders uit willen
laten zien. Ik zou willen dat ik de tijd had om eens per week een driegangen
menu voor te schotelen aan m’n lief. Met een vleugje Jamie Oliver. Of met een
vleugje Jumbo’s Recept van de Week. Recepten volgen, smaakmakers toevoegen,
zélf de ingrediënten bijeen sprokkelen voor een Tandoori saus in plaats van weer een
pak Knorr Wereldgerechten. Iets meer keukenprinses. En een eetlepel minder keukenboerin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten